דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מתי בית משפט פוסק החזר שכר טרחת עורך דין 

מאת    [ 10/07/2013 ]

מילים במאמר: 1496   [ נצפה 3838 פעמים ]

הוצאות משפט - האם הזוכה במשפט מקבל את כל שכר טרחת עו"ד ששילם?

מבוא

לא אחת, הלקוחות הפוקדים את משרדי, שוטחים בפני את השאלה הבאה: 'בהנחה ואני יזכה במשפט, האם בימ"ש יפסוק לטובתי את כל שכר הטרחה ששילמתי לך?' שאלה זו מגיעה מתוך דאגה בעיקר במקרים בהם שכ"ט עו"ד משתווה לסכום התביעה. ומשכך, עולה החשש האם כדאי בכלל לנהל הליך בבימ"ש שעלותו כעלות התביעה?

הדין החל בישראל מימים ימימה הוא כי באופן עקרוני המפסיד הוא שנושא בהוצאות המשפט של הזוכה בדין. זהו הכלל המוכר כ"הוצאות לפי התוצאות". כלל זה מגלה, כי העיקרון הקובע חיוב בעל הדין שהפסיד בדינו לשאת בהוצאות הזוכה, אין בהכרח משום קביעה באשר לשיעורן של הוצאות אלה.

נשאלת השאלה, כאשר בעל דין פותח בהליך בבית המשפט וההליך נסתיים בקביעה כי בעל הדין האחד יחוב בהוצאותיו של בעל הדין האחר, מהו שיעורן של הוצאות אלו ושכר הטרחה שיפסקו? כלום זכאי בעל דין לשיפוי מלא בגין כל הוצאותיו ושכר הטרחה ששילם לפרקליטו ("הוצאות ריאליות"), כלומר הוצאות שהוצאו על ידי בעל הדין בפועל (או שהתחייב להוציאן), או שמא אמת מידה אחרת, כגון הוצאות סבירות או הוצאות מינימאליות.

שאלה נוספת שנלבן במאמר זה, מהם העקרונות המנחים את שיקול דעתו של השופט היושב בדין, ומהם הנסיבות אשר ישפיעו על שיקול דעתו של היושב בדין, ומהם הנתונים אשר יתנו משקל יתר ומהם שיתנו משקל מועט לקביעת שיעור ההוצאות. למאמרים נוספים בנושא - לחץ כאן

המסגרת הנורמטיבית

ההוראה העקרונית של פסיקת הוצאות בהליך אזרחי, קבועה בתקנה 511(א) לתקנות סד"א, על פיה: "בתום הדיון בכל הליך, יחליט בית המשפט או הרשם, לענין שלפניו, אם לחייב בעל דין בתשלום שכר טרחת עורך דין והוצאות המשפט לטובת בעל דין אחר, אם לאו".

פסיקת הוצאות משפט על ידי בית המשפט נתפשת כ"'קיצור דרך' דיוני, הבא לאפשר הגשמה יעילה של זכות מהותית לפיצוי". אם אכן החיוב בהוצאות הוא נזיקי בעיקרו, הרי ששיעורן צריך להיות כזה המביא להשבת המצב לקדמותו. שיעור ההוצאות שיש לפסוק אפוא, בכפוף לחובת הקטנת הנזק, הנו הוצאות ריאליות כלומר הוצאות שהוצאו בפועל על ידי בעל הדין שזכה בדין.

אולם, הקושי העיקרי שבגישה זו הוא העובדה, כי במרבית המקרים לא ניתן לקבוע כי ההליך נוהל כהליך נפל בזדון ומהווה עוולה של נגישה, או שהיה אשם בניהולו עד כדי התרשלות. מעצם ההפסד בדין לא נובע כי ההליך היה מלכתחילה שגוי ובלתי מוצדק. א"כ, הטלת האחריות בדיעבד תוך ייחוס האשם מלכתחילה היא בעייתית.

ברוב המקרים לא ניתן יהיה לקבוע כי בעצם ניהול ההליך נהג בעל הדין באופן לא סביר ולא הוגן, וממילא קיים קושי בחיובו בהוצאות הצד שכנגד על יסוד זה.  הנה כי כן, יש קושי בלתי מבוטל בנסיון לגזור את שיעור ההוצאות מן האופי הנזיקי של חיוב זה.

ניתן גם להשקיף על החיוב בהוצאות משפט כחיוב עונשי או "מעין עונשי". אלא שמעיון בפסיקה עולה, כי פסיקת הוצאות אינה ענישה של בעל הדין שהפסיד על כי גרר את יריבו לדין. ממילא שיעור ההוצאות שיש לפסוק אינו עונשי ואל לו לעלות על ההוצאות שהוצאו בפועל. לא בכדי נפסק בהתאם כי "חיוב בהוצאות לא נועד להעניש את הצד שהפסיד במשפטו". וכן נפסק, כי אין סמכות לבית המשפט לפסוק הוצאות עונשיות.

אם כן, יש לומר כי החיוב בהוצאות אין הוא חיוב נזיקי מובהק ואין הוא חיוב עונשי, אלא הוא חיוב מיוחד באופיו. בצדק צויין כי הסמכות לחייב בעל דין בהוצאות – חיוב שהוא מכוח הדין האמור בתקנות – הנו חיוב "היברידי" בטיבו. כלומר שהוא חיוב מכוח הדין המקנה שיקול דעת של בית המשפט.

ההכרעה העקרונית באשר לחבות בהוצאות המשפט מבוססת על חמשת מגמות ועקרונות יסוד שיש לאזן זה עם זה. הראשון: הנו, "הבטחת זכות הגישה לערכאות" . השני: מצוי ב"שמירה על זכות הקניין של הפרט" . השלישי: הנו, ה"שוויון בין בעלי הדין". הרביעי: הנו, ה"מניעת תביעות סרק" . החמישי: הנו, ה"ניהול נכון של ההליך".

הוצאות משפט ריאליות או סבירות?

לאו האמור, יש הטוענים, כי יש לפסוק את שיעור ההוצאות שהוצא בפועל ("הוצאות ריאליות"). לפי עקרון היסוד שצריך להיות כי משנקבע כי בעל דין זכה בהליך ובסעד לו עתר, חובה על הצד שכנגד לשפותו בגין ההוצאות בהן נשא לשם קבלת הסעד. וזאת ע"פ המושכלות יסוד, כי בעל דין שזכה במשפט לא ייצא בחסרון כיס מן ההתדיינות עם יריבו ומכאן שיש חובת שיפוי על מלוא שכר הטרחה ששולם. זוהי נקודת המוצא.

יחד עם זאת, יש כמובן שיקול דעת לבית המשפט ורשאי הוא להתחשב בגורמים שונים לעניין שיעור ההוצאות, ובהם בין היתר המועד בו נסתיים ההליך וסבירות ההוצאות ושכר הטרחה בהתחשב בטיב העניין. 

מנגד יש הטוענים, כי אילו יפסק שיעור ההוצאות כפי שכל בעל דין שילם בפועל, נגיע לתוצאה בלתי סבירה בעליל. הלוא, פסיקת הוצאות צריכה להיות על בסיס ההשקעה בפועל של הצד האחר, ולא בהתאם לתמחור של ב"כ של בעל הדין.

זאת ועוד טוענים, כי בבוא בימ"ש לבחון את שיעור ההוצאות, עליו לשקול את כלל נסיבות המקרה ובהם, בין היתר, אופייה של התובענה ומידת מורכבותה; הסעד המבוקש והיחס בינו לבין סעד שנפסק; היקף העבודה שהושקעה על ידי בעל הדין בהליך ושכר הטרחה ששולם או שבעל הדין התחייב לשלמו. שיעור ההוצאות שנפסק בפועל בבתי משפט במקרים דומים ויש לראות בכך אמת מידה מנחה שאין הצדקה לסטות ממנה בנסיבות המקרה.

הלכה למעשה - השיעור הראוי של הוצאות המשפט

מהי לפיכך הגישה הראויה בעניין זה? התשובה לשאלה היא זו: כעניין שבעקרון, וכנקודת מוצא, יש לפסוק לבעל הדין שזכה בדינו הוצאות ריאליות, כלומר ההוצאות שהוציא בפועל או שהתחייב להוציא. יחד עם זאת, זוהי נקודת מוצא בלבד. אין היא נקודת סיום, שכן על היושב בדין לבחון את שיעור ההוצאות הנטען ולבדוק אם המדובר בהוצאות סבירות, מידתיות והכרחיות לניהול ההליך בהתחשב בכלל נסיבות העניין.

הוצאות המשפט אינן פרס או בונוס לצד הזוכה אלא החזר הוצאות נדרשות וראויות בהליך. לפיכך, אין בהכרח לשפות על כל הוצאה שהוצאה בפועל אם אין היא הכרחית לניהול ההליך וכל יסודה הוא בזהירות יתר של בעל הדין. ההוצאות צריכות להיות פרופורציונליות להליך עצמו ומהותו שכן בכך יש כדי למנוע הטלת עלות יתר על המפסיד להליך כמו גם עידוד ניהול הליך ראוי על ידי הזוכה. פסיקת ההוצאות ושכר הטרחה מבוססת היא אפוא על הפעלת שיקול דעת אובייקטיבי בכל מקרה על פי נסיבותיו.

א"כ לסיכום, יש לפסוק הוצאות משפט ריאליות בכפוף להיותן סבירות הכרחיות ומידתיות. יחד עם זאת, קיימים מקרים חריגים ויוצאי דופן, הנתונים לשק"ד בימ"ש בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה, וכי שכ"ט וההוצאות שהוצאו בפועל יצטרפו לשיקולי בימ"ש. עוד בעניין זה ראו: הוצאות משפט - הסכום שבימ"ש יפסוק

הוצאות סבירות, הכרחיות ומידתיות – מהן?

ראשית, מדובר במבחן הנתון לשיקול דעתו של השופט, במסגרת שיקול דעתו עליו לבחון אימתי ההוצאות הריאליות המתבקשות אינן סבירות, הכרחיות או מידתיות להליך ובהתאם להפחיתן.

ניסיון לקבוע מסמרות בעניין זה לא יצלח, נוכח ריבוי המקרים והנסיבות שניתן להעלות על הדעת כמו גם אלו שמציאות החיים צופנת לה בחיק העתיד. יחד עם זאת, הן בלשון התקנות, הן בפסיקת בתי המשפט והן בדין ההשוואתי, ניתן למצוא קווים מנחים ושיקולים שניתן לשקול, בין יתר השיקולים, במסגרת הבחינה האובייקטיבית של סבירות הוצאות המשפט הריאליות של בעל הדין שזכה, ואלו הם:

1.         התעריף המינימלי אינו משמש בדרך כלל כאמת מידה לקביעת הוצאות משפט - מהווה הוא רף תחתון. יחד עם זאת ברור, כי שעה שההוצאות שהוצאו בפועל הן בגדרי הסכומים הקבועים בתעריף המינימום, הרי שבדרך כלל לא יהא קושי לקבוע כי הוצאות אלו-סבירות הן.

2.         התנהגות הצדדים להליך ובכלל זה דרך ניהול ההליך - "הדרך בה פועל בעל דין הינה מרכיב חשוב בקביעת שכר הטרחה וההוצאות". כעיקרון, אין בעל הדין שהפסיד חייב אפוא לשאת בהוצאות יתר שהוציא בעל הדין שכנגד, שמקורן ברשלנות בניהול ההליך או בזהירות יתר שאינה נדרשת לשם השגת הצדק או הגנה על זכויותיו.

3.         הסעד המבוקש או היקף הסכום השנוי במחלוקת ; צריך שיתקיים יחס פרופורציונאלי בין הסעד שנתבקש  - והסעד שנתקבל - ובין שכר הטרחה וההוצאות .

4.         ניתן לשקול את מורכבות התיק והזמן שהושקע בהכנתו - בצדק צוין אפוא כי שכר הטרחה הוא בגין הטרחה ואינו בגדר פיצוי. ממילא יכולה להיות חשיבות לשאלה האם הטיפול בתיק דורש מיומנות ומומחיות מיוחדות.

5.         חשיבות העניין עבור בעלי הדין - ככל שמדובר בעניין שחשיבותו האובייקטיבית עבור בעל הדין היא עליונה יותר ואף קריטית, כך טבעי הוא כי יבקש להשקיע יותר משאבים בהתדיינות והשקעה זו תהא סבירה יותר. הבחינה היא אפוא בחינת "האינטרס הרטרוספקטיבי" של הצדדים להליך . זאת ועוד: במסגרת חשיבות העניין ניתן לבחון גם היבטים נוספים הקשורים בחשיבות הסוגיה שהובאה לדיון והאינטרס הציבורי בה .

סיכום

לסיכום, מקור החיוב בהוצאות משפט, אין הוא חיוב נזיקי מובהק ואין הוא חיוב עונשי, אלא הוא חיוב מיוחד באופיו. וכי הסמכות לחייב בעל דין בהוצאות – חיוב שהוא מכוח הדין האמור בתקנות – הנו חיוב "היברידי" בטיבו. כלומר שהוא חיוב מכוח הדין המקנה שיקול דעת של בית המשפט.

בעניין שיעור ההוצאות, יש לפסוק הוצאות משפט ריאליות בכפוף להיותן סבירות הכרחיות ומידתיות. יחד עם זאת, קיימים מקרים חריגים ויוצאי דופן, הנתונים לשק"ד בימ"ש בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה, וכי שכ"ט וההוצאות שהוצאו בפועל יצטרפו לשיקולי בימ"ש. יחד עם זאת, לבחינת כל מקרה ומקרה לגופו לשם קבלת חוות דעת מקדימה, מומלץ להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום.

נכתב ע"י - עו"ד מיכאל חוואי

אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ משפטי או חוות דעת משפטית. בכל מקרה של שאלה בעניין יש לפנות לעו"ד מוסמך לקבלת ייעוץ מלא. אין במאמר זה כדי ליצור יחסי עו"ד-לקוח בין הקוראים לבין הח"מ.

הכותב הינו בעל משרד עו"ד - מיכאל חוואי


לפרטים נוספים - לחץ כאן


למאמרים נוספים - לחץ כאן




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב